Autodesk Fusion 360 har funnit i några år nu. Den marknadsförs som gratis men för komersiellt bruk kostar det ca 5000kr vilket inte är mycket för ett avancerat cad-program. Du har möjlighet att styra cnc maskiner och skulptera fram ergonomiska former med hjälp av T-splines.

Du har även möjlighet till vanlig solid modelering med historik, och kan även göra komplicerade beräkningar inom hållfasthetslära.

Här är en bild på fusion 360 GUI.

Som du ser har du de vanliga funktionerna när det gäller att skapa solider, du har även ett Work space för surface, även om fusion 360 har sina begräsningar i ytmodelering.

Det finns ett work space för “sheet metals” vilket underlättar om du ska göra saker för plåtbearbetning.

Att göra simuleringar är roligt men det finns stora begränsingar i deras verktyg. Fördelen är att det är lätt att komma igång men hållfasthetslära är mycket avancerat och det är ganska stora förenklingar. Men ska du göra statiska beräkningar så fungerar det utmärkt.

Ska du göra montering/assembly kommer du få vänja dig vid “joints” vilket är punkter, och vid mer omfattande assemblies blir det rörigt, svårt att pricka rätt på exakt se vart man ska trycka. Föredrar Solidworks mates där man använder hela ytor.

Men man ska inte klaga för mycket på ett gratis verktyg, du kan göra mekanismer och få animationer på det. Vilket är avancerat och bra, ska du göra samma sak i Freecad behöver du kunna programmera.

Sculpt mode är ett avancerat work space där du kan använda T-splines för att göra ergonomiska former. Väldigt roligt men svårt att få bra, men tittar man på vad de bästa skapar är det otroliga saker man kan göra med detta.

Jag tycker personligen att Fusion 360 är ett mycket roligt verktyg för att lära sig cad, finns visa saker man saknar men det finns redan väldigt mycket. Det jag saknar är att kombinera kurvor, “bend”.

Men man får anpassa sig till rådande omständigheter och göra saker ifrån scratch vilket är lärorikt.

Fusion 360 är ett perfekt vertyg för att lära sig 3d cad.

Visar lite bilder på lite saker jag har gjort:

Vill du ha ett gratis cad-verktyg och börja lära dig cad rekommenderar jag fusion 360. Det är en bra start och du slipper strul med dyra licenser.

/Jakob

Autodesk Fusion 360

Gratis
8.6

Rendering

7.8/10

Solid modelering

8.9/10

Kostnad

9.9/10

Skulptering

9.0/10

Ytmodelering

7.5/10

Pros

  • Gratis
  • Enkelt
  • T splines
  • Molnet
  • Parametriskt

Cons

  • Molnet
  • Grafiklösning
  • Visa saker kostar
  • Begränsad simulering

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *